Mijn dochter en haar vrienden zwemmen regelmatig in de Amstel bij de Berlagebrug. Dat is geen officiële zwemplek. Er varen dus boten en er wordt niet regelmatig gecontroleerd of er wat in het water ligt. De PvdA AGV maakt zich hard voor veilig zwemmen in de Amstel maar het Waterschap gaat daar niet over de vaarroutes en het dreggen. Dat is de verantwoordelijkheid van de Gemeente Amsterdam.

Het Waterschap gaat wel over de waterkwaliteit. De waterkwaliteit is, mede door de inspanningen van ons Waterschap, enorm verbeterd. De kwaliteit is in de meeste gevallen goed genoeg om in te zwemmen.

Er staan alleen wel nog drie rioolzuiveringen stroomafwaarts. Soms kunnen die niet alles goed genoeg verwerken en wordt er vuil water gestort op de Amstel. Het water is dan niet meer veilig om in te zwemmen. Hoe kunnen mijn dochter en al die andere mensen die in de Amstel zwemmen weten of het veilig is om in te zwemmen?

Zij kunnen natuurlijk de informatie online verkrijgen maar dat is best moeilijk zoeken. Zwemwater.nl geeft bijvoorbeeld geen informatie over de Amstel en AGV zelf informeert de bezoeker ook maar beperkt. Dat kan natuurlijk beter maar het zou nog veel eenvoudiger kunnen.

Waarom maken we niet gebruik van het vlaggensysteem zoals dat ook op de stranden wordt gebruikt? Hang als het water niet geschikt is om in te zwemmen een rode vlag (Het is verboden te baden of te zwemmen.)aan de bruggen over de Amstel. Als de waterkwaliteit wel voldoende is hangen we een gele vlag (Het is gevaarlijk om te baden of te zwemmen. ) op zolang er nog geen officiële zwemplekken zijn. De waterkwaliteit is dan immers niet het probleem maar het is wel zaak om waakzaam te blijven. `

Vandaag dreef er bij het zwemmen een dode vis in de Amstel. Omdat het er maar één was besloot mijn dochters vriendengroep dat het waarschijnlijk nog wel veilig was om te zwemmen.

Simon Deurloo

Categories: waterveiligheid