Wanneer een burger gevraagd wordt over het waterschap, dan denkt diegene meestal voornamelijk aan de waterschapsbelasting of droge voeten. Dat is feitelijk niet zo vreemd, aangezien deze zaken direct in het oog springen bij de burger, maar veel andere aspecten van het waterschap zijn minder bekend. Het waterschap is namelijk een ver van mijn bed show voor velen. Doordat men vanaf 2014 mag stemmen voor de volksvertegenwoordiging van het waterschap, zijn de burgers noodgedwongen om zich hierin te gaan verdiepen. Maar de verdieping heeft meestal alleen te maken met de kandidaat waarop men wil stemmen tijdens de verkiezingen. Daarna houdt de interesse vaak op!

De burgers van het land zouden feitelijk moeten weten dat er 21 waterschappen zijn die ervoor zorgen dat zij onder andere droge voeten en schoon water hebben in de rivieren en plassen. Maar het droog houden van onze voeten is reeds honderden jaren gaande. Dit om overstromingen te voorkomen en ook om het land droog te houden voor landbouw, woningbouw en overige activiteiten.

Zoals ik al aangaf, zijn er dus 21 waterschappen en de burgers van onder andere Amsterdam en omstreken vallen onder het waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Op de bijbehorende kaart zijn overigens de gebieden te zien binnen het waterschap. Het waterschap Amstel, Gooi en Vecht is niet zomaar ontstaan of uit de lucht komen vallen. Dit gebied bestaat veelal uit veengronden en is bijzonder kwetsbaar voor water. In de middeleeuwen de burgers het heft in eigen handen om de gebieden tegen hoog water te beschermen. Zo ontstonden de waterschappen.

Het waterschap Amstel, Gooi en Vecht bestaat in zijn huidige vorm sinds 1997: het is een samenvoeging van het Hoogheemraadschap Amstel en Vecht en het Zuiveringsschap Amstel en Gooiland. Het huidige waterschap beslaat de provincies Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland. Het is dus een heel groot gebied binnen en tussen de drie provincies!

Maar de historie van het waterschap gaat veel verder terug dan dat van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht. En om daar meer over te weten te komen kan men het online historisch archief bezoeken van het waterschap.

Notificatie met wapen van Bijlmermeer, 1794

Het waterschap heeft een prachtige historie met raakvlakken voor een ieder die binnen de gebieden hiervan woont. Dus verdieping in de historie is best noodzakelijk. Want wie het verleden begrijpt, snapt het heden beter!

Historisch pompgemaal Middelburg

Stephano Stoffel